Raiffeisen Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL), prima bancă de economisire – creditare din sistemul bancar românesc, a fost înfiinţată în iunie 2004 şi funcţionează potrivit O.U.G. 99/2006 - Bănci de economisire şi creditare în domeniul Locativ (Titlul II).
Potrivit actului constitutiv, acţionarii RBL sunt Raiffeisen Bank România, Bausparkasse Schwabish Hall Germania, care deţin fiecare câte 33,324 % din acţiuni, şi Raiffeisen Bausparkasse Austria care deţine alte 33,35% din participaţii. Capitalul social iniţial a fost de 15 milioane Euro, ajungând în prezent la valoarea de 25 milioane Euro, echivalentul în RON.

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe oferă produse destinate îmbunătăţirii sistemului locativ. Filozofia produsului este bazată pe combinarea etapei de economisire cu cea de creditare. Clienţii pot beneficia de credite cu rate de dobândă foarte avantajoase. În plus, în perioada de economisire pe lângă dobânda oferită de RBL de 3% pe an, clienţii beneficiază şi de o primă* de la stat de 15 % pe an, dar nu mai mult de 150 Euro pe an. În ceea ce priveşte creditarea (activitate începută în octombrie 2006), RBL oferă clienţilor săi două tipuri de credite: Creditul LOCUINŢA TA ® economisire-creditare şi Creditul Intermediar pentru LOCUINŢA TA®.Creditul LOCUINŢA TA® economisire-creditare presupune, în primul rând, economisirea unui sold minim din suma contractată timp de minim 18 luni, urmată de acordarea unui credit în lei cu o dobândă de 6% pe an, fixă pe toată perioada creditului. Creditul Intermediar pentru LOCUINŢA TA® este creditul care se acordă imediat, fară să existe o perioadă minimă de economisire, clienţilor care au deja 50% din suma contractată; rata dobânzii la credit este de 7,5% pe an, fixă pe toată perioda Creditului Intermediar. Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a venit cu o filozofie nouă pentru sistemul bancar românesc în ceea ce priveşte strategia de distribuţie a produselor sale; banca merge la client, nu asteaptă ca acesta să vină la ghişeul bancar. Astfel, banca îşi vinde produsele prin trei canale de distribuţie: o reţea de agenţi proprii care este formată din aproximativ 4.000 de colaboratori activi, prin reţeaua Raiffeisen Bank cu cele aproximativ 346 de sucursale şi agenţii şi, nu în ultimul rând, printr-o reţea de parteneri de afaceri (brocker, instituţii financiar bancare ,etc.).

*Prima este de 15% din suma economisita în anul respectiv, dar nu poate depasi echivalentul în RON a 120 Euro, calculat la rata de schimb Leu/Euro comunicata de Banca Nationala a României pentru ultima zi lucratoare a anului de economisire. Pentru persoanele cu vârsta de pâna la 35 de ani, precum si pentru cele care au în întretinere copii minori, nivelul maxim al primei nu poate depasi 150 Euro, dupa cum urmeaza: a) persoanele cu vârsta de pâna la 35 de ani, fara copii în întretinere: 135 Euro; b) persoanele cu un copil în întretinere: 140 Euro; c) persoanele cu 2 copii în întretinere: 145 Euro; d) persoanele cu 3 sau mai multi copii în întretinere: 150 Euro.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte


RBL a acordat credite în valoare de aproximativ 15 milioane Euro

Bucureşti, 26 februarie 2008 - Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) a acordat, în primul an de la lansarea activităţii de creditare, finanţări în valoare de aproximativ 15 mil Euro, echivalent în lei. Valoare medie a unui credit a fost 10 000 euro, marea parte a finanţărilor fiind direcţionate către renovarea şi modernizarea locuinţelor deja existente. Raiffeisen Banca pentru Locuinţe oferă in prezent finanţări exclusiv în lei, oferta sa fiind structurată pe două tipuri de credite: Creditul Locativ şi Creditul Intermediar. Pentru a putea beneficia de un Credit Locativ, clientul trebuie în prima etapă să economisească o anumită sumă de bani timp de minim 18 luni, pentru ca, în a doua etapă, să obţină un credit în lei cu o dobândă fixă de 6 % pe an. În paralel, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe oferă clienţilor săi care doresc o finanţare mai rapidă, Creditul Intermediar. Pe perioada creditului intermediar rata dobânzii este de la 7,5% pe an, fixă. După ce clientul economiseşte cel puţin 18 luni şi îndeplineşte condiţiile impuse de bancă, împrumutul se transformă în Credit Locativ cu o dobândă de 6% pe an, fixă pe toată perioada de rambursare.Faptul că finanţările acordate de noi sunt doar în moneda naţională reduce pactic la zero riscul valutar pe care un client de-al nostru l-ar putea avea în contextul variaţiilor de curs leu/moneda străină. Acest lucru s-a putut observa şi în ultima perioada, când cererea de credite venită către noi a crescut. Mai mult, clienţii noştri ştiu încă din momentul semnării unui contract de economisire-creditare care este rata lunară de rambursare a creditului obţinut, indiferent peste ce perioadă de timp solicită finanţarea respectivă. Rata este în lei, fixă pe toată perioada de rambursare„, a comentat Ionuţ Costea, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Finanţările acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe pot fi folosite atât pentru renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe, cât şi pentru refinanţarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte bănci. Raiffeisen Banca pentru Locuinţe oferă produse de economisire-creditare, orientate exclusiv spre îmbunătăţirea situaţiei locative. Produsele oferite de RBL sunt vândute în prezent prin trei canale de distribuţie principale: o reţea de agenţi proprii în care lucrează peste 4000 de colaboratori activi, sucursalele şi agenţiile Raiffeisen Bank şi prin parteneri de afaceri.